• Carolien

5 minder bekende do’s en don’ts voor het geven van een geweldige presentatie

Er zijn superveel tips te vinden online hoe je een prachtige presentatie maakt en hoe je die het beste kunt geven. Letten op je toon, je stemgebruik en je lichaamstaal. Lachen, zelfvertrouwen uitstralen, je doel duidelijk voor ogen hebben, je energie goed managen etc. Dit is uiteraard al een kunst om te beheersen.


Ik heb gemerkt in de afgelopen jaren, dat sprekers soms niet goed voorbereid waren of fouten maakten die ondanks een super presentatie bleven hangen. Dit wil je natuurlijk niet als spreker. En met net wat extra moeite kan je veel beter worden gewaardeerd. Daarom bij deze mijn tips om nog beter te worden!


1. Zeg geen sorry aan het begin van je presentatie

Stel je bent wat nerveus, vertel dit niet aan het begin. Je publiek gaat daar juist op letten gedurende je speech. Als je dit niet vertelt dan valt het waarschijnlijk niemand op.


2. Verspil geen tijd aan lange voorstelrondjes

Dit heb ik zo vaak gezien. Trainers of workshopsprekers die een uurtje de tijd hebben starten met een kwartier voorstelrondje. Tuurlijk kan dit soms zeer nuttig zijn als je een hele dag met elkaar in een training zit, maar als je die tijd niet hebt, bereid je dan voor door te weten wie er in de zaal zit. Het toont juist enorme betrokkenheid als jij vertelt wie er in je zaal zit en wat jullie van elkaar kunnen leren. Je kunt dat gebruiken als ijsbreker mocht je dat nodig hebben.


3. Spreek niet over je eigen bedrijf of je diensten aan het begin

Doe dit gewoon niet! Vooral sponsors die een workshop komen geven op een event, denken dat dit nodig is om je deelnemers te laten weten wat een fantastisch product of dienst je levert. Dit wekt echter juist irritatie op bij de deelnemers. Daar komen ze namelijk niet voor naar jouw workshop. Als je graag wilt dat de deelnemers weten wie je bent, dan kan je daar op allerlei andere manieren regelen. De beste tip is: zorg ervoor dat je content fantastisch is en ze zullen je zeker onthouden.


4. Houd je aan de omschrijving en titel van je presentatie

Deelnemers hebben gekozen voor jouw presentatie door middel van de titel en de omschrijving die ze hebben gevonden. Zorg er dus altijd voor dat je naar het doel van de presentatie blijft werken. Geef deelnemers wat ze verwachten.


5. En de laatste: wees voorbereid en op tijd

Niets is zo vervelend voor jou zelf, de organisatie en de deelnemers als je net te laat komt opdagen. Of als je de avond van tevoren nog iets hebt aangepast in de presentatie en die op het laatste nippertje moet worden geüpload. De deelnemers hebben dit door en het zorgt voor stress backstage. Geef jezelf daarnaast de tijd om de ruimte in je op te nemen. Loop even rond, praat met andere sprekers, de deelnemers en test je presentatie en de microfoon. Lees de aangeleverde documentatie van de organisatie en bereid je niet alleen inhoudelijk, maar ook logistiek voor op je presentatie.


Heel veel succes met het geven van nog betere presentaties.

33 weergaven0 opmerkingen